Tags: ispanya, ispanya yemekleri, ispanya bütün yemekleri, ispanyanın belli başlı yemekleri, ispanyol mutfağı, ispa nya bütün yemekleri, ispanya yemek ödevi
Paella Ispanya’nın doğusunda bulunan
Valensiya (Valencia) bölgesine mahsus, tavada yapılan bir pilav çeşidi.
Paella ismi Valensiyaca veya katalanca dilinde bir çeşit tava manasına
geliyormuş. Paella hafta sonu veya önemli aile eğlencelerin de
yapılırmış. Bütün özelliği Çam fıstığı veya Badem ağacının odunlarından
hazırlanan ateşin üstüne yerleştirilen çok geniş ve dökme tava da
yapılması. Paellanın içine konan malzemelerden dolayı çok ağır bir yemek
olması sebebi ile Ispanyollar daima paella yemeğini öğlen yemeği olarak
hazırlarlarmış. Hakiki Valensiya paellasının içine deniz mahsulleri
konmazmış. Deniz mahsulleri ve balık konması turistlere yapılan paella
yemeği ile ortaya çıkmış.
150 g ahtapot (küçük)
150 g kalamar
(veya hazır dondurulmuş deniz
mahsulleri)
5-6 orta boy karides
10 - 12 midye (kabuklu)
6-8 tavuk budunun üst kısmı
2 levrek fileti veya herhangi başka
bir balık fileti
1 soğan
1 YK kırmızı toz biber
1g Safran
3 Domates
3-4 yeşil soğan
5-6 diş sarımsak
200-250 g pirinç
150-200 g bezelye (taze veya
konserve)
3-4 sivri yeşil biber
1 kırmızı dolma biber
100 ml beyaz şarap
100 ml sebze veya et suyu
Zeytinyağı
Tuz
1/2 limon
Safranı yarım bardak su da ıslatın. Bütün malzemeleri temizleyip,
yıkayıp ufak parçalar halinde doğrayın. Geniş bir tepsi veya tava da
biraz zeytinyağı ile tavuk butlarını kızartın. Kızaran butları bir ufak
tepsiye alıp 180 derece ısıda ki fırına sürün. Doğranmış kuru soğanları
ve rendelenmiş veya ufak ufak doğranmış sarımsakları için de tavukları
kızarttığınız yağ da hafif kavurun. Balık, kalamar ve ahtapotları ilave
edip arada bir karıştırarak pişirin. Doğranmış yeşil soğan, yeşil biber,
kırmızı dolma biber, domates, kırmızı toz biber, ve su da ıslatılmış
safranı suyu ile beraber ilave edip yine aradabir karıştırarak pişirin.
Pirinci yıkayıp süzdürüp bezelye ile beraber ilave edin 5 - 10 dakika
karıştırarak pişirin. Hazırladığınız sebze veya et suyunu ve şarabı da
ilave edip bir kaç dakika karıştırarak pişirin. Sıra geldi karideslere,
onları da ilave ettikten sonra renkleri pembeleşene kadar karıştırarak
pişirin. En son ilave edilecek malzeme midye de sıra, midyeleri yemeğin
üstüne dizin ve artık karıştırmadan 10 dakika kadar pişmeye bırakın.
servisinizi yapmadan evvel fırındaki tavuk butlarını pilavın üstüne
yerleştirin ve bir kaç kere alt üst çevirerek tavuk butlarının pilavın
suyunu içlerine çekmelerini sağlayın. Servis yapmadan evvel 1/2 limon
üstüne sıkın ve servisinizi yapın.
(6 kisilik)
Yorum Gönder
Yorum Yapabilmek İçin ''Adı/URL'' ya da ''Anonim'' Seçeneklerinden Birini Seçebilirsiniz.